OK ORION - Stjärnorna som lyser starkast


Sidan för alla ungdomar

Huvudsponsor:
 
Aktuellt:
2011-12-20 21:12:04:

Ungdomsinfo vinternsäsongen 2011-2012

Som vanligt rullar vi på med träningar vid Orionstugan på tisdagarna och under fredagskvällarna kan man förbättra sin löpteknik i Sunnahallen. Vi vill dock prova på nya grepp inom ungdomsverksamheten och inför därför två nyheter. Så häng med!

Vi vill erbjuda roliga träningar året runt och även utnyttja den förmån vi oftast har när det gäller barmark under vintertid. Så nu utökar vi träningsprogrammet med teknikträning på söndagar och vid 4 tisdagsträningar blir det Lilla Nattcupen. Vi hoppas att barnen skall känna glädje i att få träna tillsammans med andra under lekfulla och samtidigt utvecklande former. Ett rikt utbud i sann Orionanda.

För er som är nya och känner att ni inte riktigt har koll på vad nivåerna grön/vit/gul innebär så följer här en kort föklaring. Grön är nybörjarnivån där man enbart orienterar efter tydliga ledstänger d.v.s. vägar och stigar. På vit nivå lär man sig att hitta skärmar lite vid sidan av stigarna och gena korta sträckor genom skogen. På gul nivå lär man sig även att se höjdskillnader och använda kompasskurs för att ta ut riktning till kontroller.


Lilla Nattcupen
För ungdomar upp till 12 år (motsvarande gul nivå på bana) genomför vi under vintern Lilla Nattcupen. Det innebär att alla barn som vill vara med springer en enkel natt-orienteringsbana. Det erbjuds två eller tre olika banor. Barnen får välja om de vill springa själva eller i patrull (patrull är när 2 barn springer tillsammans). Det är även tillåtet att ha en vuxen som skuggar om barnet vill det.

Utmaningen är att våga springa nattorientering, vi fäster ingen vikt vid hur lång tid det tar att genomföra banan. Därför räknar vi endast fullföljt lopp. Målsättningen är att så många som möjligt vågar vara med och så ofta som möjligt.

Tillsammans får barnen ett gemensamt poängmål. Lyckas barnen nå målet utlovas en festlig aktivitet för alla som deltagit. I klubbstugan kommer vi att synliggöra hur många poäng barnen samlat ihop. En poäng motsvarar en uggla och ugglorna placeras i ett träd. När trädet är fullt har barnen nått sitt mål.

Första Lilla Nattcupen genomförs vid Orionstugan den 20 december. För att kunna vara med behöver man någon form av kartlyse t.ex. pannlampa eller lätt ficklampa. Vi har lampor att låna ut till er som inte har egna.


Teknikträningar
Under söndagarna i vinter kommer klubben att erbjuda orienteringsträning för alla åldrar. 5 av dessa söndagar satsar vi i ungdomskommittén på att genomföra teknikövningar för barn på grön (nybörjare), vit samt gul nivå. Det återstår 3 av 5 tillfällen och det är 8/1, 15/1 samt 22/1.

Träningarna genomförs alltid med gemensam uppvärmning sedan kommer barnen få roliga och nivåanpassade teknikövningar. De yngsta behöver stöd av en medföljande förälder när de genomför teknikövningen. Vi avslutar varje träning med någon form av skojig övning och då samlar vi också ihop gruppen för att summerar och säga hejdå. Räkna med att total tid för denna träning blir cirka 60-75 minuter. Det blir olika platser varje söndag och i kalendern här på hemsidan finns varje vecka information om samlingsplatsen. Vid samtliga 5 tillfällen är det Jenny Håkansson som tar hand om träningen.

Vi hoppas att barn och föräldrar skall tycka att det är roliga initiativ och att så många som möjligt vill vara med.


Ungdomskommittén


Uppdatera denna info
Information
Träningar
Tävlingar
Teori
Trappan
Grupper
Ledare
OrionPokalen
GPS-klocka
Aktuellt