OK ORION - Stjärnorna som lyser starkast

Amanda och Andreas byter till Orion

Ytterligare två juniorer har bestämt sig för att byta till OK Orion. Det är Andreas Jonsson och Amanda Johansson, båda från OK Dacke, som nu tar steget över till Orion.

Amanda, som blir 20 år i år, vill göra en seriös satsning på orientering och ser klubbytet som ett viktigt steg i satsningen.
– Ja, det innebär en ny miljö med bra träningsmöjligheter och duktiga orienterare, menar Amanda. Då jag bor i Rödeby kändes Orion som det naturliga valet. Just nu finns det många tjejer i min ålder i Orion, vilket betyder träningskompisar och grymma lag på stafetterna!
Amanda har varit med och tränat en del med Orion och är hittills mycket nöjd.
– Det är en seriös klubb med bra löpare och kompetenta ledare.
När Amanda föddes bodde familjen i USA. Därför har hon dubbla medborgarskap. Detta betyder att hon kan representera det amerikanska landslaget. Vilket hon också tog chansen till förra året då hon kvalade in till Junior-VM.
– Det var otroligt roligt och lärorikt att vara med där. Jag fick träffa orienterare från hela världen och tävla mot de allra bästa.
Amanda lyckades ta sig till a-final på medeldistansen där hon slutade 56:a. Hon fick också ta hand om sistasträckan i stafettlaget.
– USA är verkligen på uppgång inom orientering, speciellt på tjejsidan, och gjorde sitt bästa JVM någonsin. Nästa kommer bli ännu bättre, tror Amanda.
Och hon hoppas på fler landslagsuppdrag.
– Ja, absolut! Förhoppningsvis blir jag uttagen till Junior-VM i Schweiz i år. Mitt stora mål är att prestera bra där. Men jag ser också mycket fram emot att springa Jukola och 10mila med Orion. Och så naturligtvis SM på hemmaplan till hösten!
Andreas Jonsson representerade OK Orion fram till för två år sedan. Och när han nu fyller 17 år och blir junior väljer han alltså att byta tillbaka till sin moderklubb.
– Orion har många bra elitlöpare och en bra elitverksamhet. Dessutom springer resten av familjen för klubben, berättar Andreas som en förklaring till klubbytet.
Andreas har ända sedan barnsben tillhört toppen i sin åldersklass. Som 15-åring kom han femma på O-ringen och sexa på Ungdoms-SM. Året som gick rankar han femteplatsen vid Skol-SM som den största framgången. Nu väntar ett spännande år för Andreas. Ny klubb och så ett SM på hemmaplan.
– Ja, SM i Blekinge och att få springa Swedish League är det jag ser fram mest emot.
Andreas går första året på orienteringsgymnasiet i Olofström. Men det är inte bara orientering som intresserar honom.
– Jag skriver och producerar musik, sjunger lite och spelar piano. Dessutom gör jag film och fotograferar en del.
Med dessa två löpare har nu fem juniorer bestämt sig för att byta till OK Orion. Thomas Curiger, Ida Øbro, Elin Lundqvist, Amanda Johansson och Andreas Jonsson.


Inlagt av: Pi Persson, 2016-01-11 14:30