OK ORION - Stjärnorna som lyser starkast

Hasse Swartz har avlidit!

Finns ej Vår store eldsjäl Hasse Swartz är död. Efter en lång tids sjukdom somnade han morse till slut in, 68 år gammal.
Hasse var aldrig någon framgångsrik orienterare. Men som ledare är meriterna desto större. Han var en riktig profil och var känd långt utanför vår klubb.


Hasse var ju även min pappa och jag har givetvis hur mycket minnen som helst av honom. Men många av de starkaste minnena tror jag att jag delar med er som läser detta.

Hasse var väl egentligen ingen idrottare. Jag vet inte med mig att han direkt sysslade med någon idrott som ung. Det var något som istället kom i vuxen ålder. I mitten av 1970-talet gjordes det någon slags basketsatsning i Karlskrona. Och av någon anledning så hamnade Hasse plötsligt som ordförande i Karlskrona Basketbollklubb. Något bollsinne var hade han inte och jag vet inte hur starkt basketintresset egentligen var? Men ett väldigt genuint idrottsintresse hade han. Och en riktig föreningsmänniska var han.

Den största nyttan han, och inte minst OK Orion, hade av tiden i basketklubben var nog ett busskort. Klubben bestämde sig nämligen att köpa in en buss till sina resor och då behövdes det ju någon som kunde köra. Bussen de köpte var för övrigt OK Orions första buss. Så den har jag fem år gammal åkt med på semester till Norge!

1977 kom äldsta dottern Jenny på att hon ville börja orientera. Och tur var väl det. Hon fastnade direkt för sporten och det gjorde även Hasse. Hans engagemang i basketklubben upphörde snabbt och från och med nu var det 110% OK Orion som gällde.

Hasse blev en hängiven orienterare. Fast karriären nådde väl aldrig direkt till högre nivåer än H17N och H21C. Karriärens enda seger kom i just H17N (nybörjare). Han vann före Stefan Nilsson (Cecilia Bratts pappa). Men när han valde pris så valde han det som nog mer var tänkt till tvåan. En liten plastpokal med texten ”Alla kan inte vara bäst”!

Nej, det var istället som ledare han nådde de högre nivåerna. Jag själv började också snabbt med orientering och sedan även min lillasyster Sofia. Och oss stöttade en så mycket det gick. Men även alla andra. Hasse var en väldigt generös och social person.

Som jag skrev hade han ju nu ett busskort och det var något som kom till stor användning i Orion. Under många år hade vi ju bussar. Ofta med Hasse som chaufför. Bussarna byttes ut efter hand och blev hela tiden större och större. Men även kostnaderna för att äga och köra buss ökade hela tiden. För att vi överhuvudtaget skulle klara av att ha en buss så krävdes extern uthyrning. Storhetstiden för detta var slutet av 1980-talet och under 1990-talet. Vi hade då en busskommitté med medlemmar som verkligen brann för sin uppgift. Av mötesprotokollen att döma så verkade de ha minst lika roligt på mötena som bakom ratten på ”Superbussen”. Flera av dem var inte alls orienterare. Men helt ideellt la de ändå ner massor med tid på att köra och underhålla vår buss. Radarparet Hasse Swartz och Stefan Johansson var de flitigaste chaufförerna på beställningsresor runt om i Europa. Vi var under en period som ett mindre bussbolag.

Givetvis använde vi även bussen mycket inom klubbens verksamhet. Den gick ju till nästan alla tävlingar i närområdet. Men även på längre resor. En av dessa resor som fortfarande lever kvar är Bornholmsresan. Under de första tio åren var det Hasse som satt bakom ratten. Nästan alltid lika positiv och glad. Men någon gång kunde även Hasse bli lite trött. Som när ett tiotal småtjejer satt längst fram i bussen och timme efter timme ställde fråga efter fråga. Då fick de nästan gå hem…

Hasse älskade att göra tokiga upptåg och smarta affärer. Han satte lite prestige i det. Alltid gick det ju att pruta på något. När vi skulle till Bornholm var vi alltid en stackars fattig klubb som knappt hade råd med mat. Både restauranger och stugbyar tyckte synd om oss och vi fick bra rabatt! Vi barn kunde väl ibland skämmas lite för vår pappa. Men Hasse skämdes aldrig. När det gäller Bornholm så har nog Hasse fortfarande rekordet i antal varv i rondellen. Kan det varit 17 stycken? Det ökar nog med något för varje år som gått sedan dess…

Men det var mycket mer än som busschaufför vi kommer ihåg Hasse. De första åren i klubben var han hårt engagerad som ungdomsledare. Men även tävlingsanmälare som var ett stort uppdrag på den tiden. Under flera år gjorde han alla frågor till vår tipspromenad. Och trots svaga orienteringsmeriter så var han faktiskt banläggare på 5-dagars i Blekinge 1984.

Ni som har varit med ett tag kommer nog ihåg Hasse mycket som kassör i Orion. Där satt han under flera år på 1990-talet. Det var en period som var ganska tuff ekonomiskt. Det var ofta svårt att få ihop budgeten och det var lite si och så med likviditeten ibland. Men detta berodde nog på mycket mer än bara på kassören.

Hasse gillade att prata och skriva. Han frilansade under många år som sporreporter på Radio Blekinge. Han skrev också en del orientering i lokaltidningarna. Och på nästan alla våra tävlingar på 1980- och 1990-talet var det Hasse som var speaker. Ett av de sista uppdragen var när han var speaker på SM i Blekinge 2000. Den karriärens stora höjdpunkt!

Jag det är väl mycket mer än detta som Hasse gjorde vid sidan av sitt arbete på posten. Minnen och historier finns det hur mycket som helst. Vad minns du? Skriv gärna på vår Facebooksida eller i gästboken.

Vi tackar Hasse för allt arbete i OK Orion.


Inlagt av: Johan Swartz, 2014-09-07 19:49