OK ORION - Stjärnorna som lyser starkast

Världens bästa sport!

Finns ej Inte anade jag att våren 2012 skulle förändra allt!
Och allt är Johans fel. Allt!

För det var ju då som Johan Swartz var på Kyrkskolan i Jämjö och pratade orientering med lågstadieeleverna. Och hem stormade två tjejer fulla av entusiasm och tjatade sig till en tisdagskväll vid orionstugan.
(Klicka på rubriken för att läsa mer)


Det var med stor skepsis som jag tog mig upp till klubbstugan den där tisdagskvällen, för minnena var suddiga men långt ifrån positiva.

Minnena jag talar om är de som skapades den där höstkvällen i högstadiet, då på Jändelskolan. Vi skickades ut av vår gympalärare med varsin kompass och en mycket kryptisk karta. På kartan fanns det en mängd platser utmärkta som vi skulle till och med en röd klämma göra hål i en lapp vi fick med oss. Vi startade, men sedan är det vaga minnen. Det enda starka minnet är att det var oerhört svårt, tråkigt, jobbigt och att vi höll på tills det var nästan mörkt och att vi gick ner oss i nåt kärr till midjan.

Jag lovade mig då och där att aldrig orientera mer. Aldrig!

Det var 1975, det var kallt och mörkt. Det var nog så nära helvetet på jorden man kan komma, trodde jag då. Och att jag 37 år senare skulle stå där med en karta i handen igen, det var helt otänkbart.

Medan tjejerna tränade och lekte med alla de här människorna i blå smurfkläder satt jag och surfade på min telefon och fördrev tiden så gott jag kunde. Lite småleende, jaja, det går snart över. Jag visste ju att de skulle tröttna mycket snart, att de skulle springa vilse, bli blöta, kasta kartan och be att få åka hem. Men det dröjde. Har nog inte hänt ännu om jag tänker efter.

Alla mina föraningar kom på skam, allt var annorlunda och alla verkade glada och engagerade. Vips bar det sig att jag stod där mitt ibland vilsna föräldrar i nybörjargruppen för vuxna. Med en karta i handen igen. Det skulle ju aldrig hända.

De här åren mellan 1975 och 2012 har varit fyllda av en mängd händelser, aktiviteter och främst motorcyklar och även en del motorsport. Men sedan jag slutade köra aktivt slutade jag även springa för motionens skull. Så i över 20 år har jag pliktskyldigast gett mig ut på vårkanten på en löparrunda. Men efter ett par km har jag närmast ramlat omkull av leda och uttråkning. Nästa vår ett par nya skor, DET skulle nog vara nyckeln. Men icke, efter två rundor gav jag upp igen. Jag förstår nu helt och hållet varför många löpare har musik i öronen - de skulle svimma av leda. Så i med lurar och en iPod med bästa musiken, DET skulle nog ge mig motivation att hålla igång. Men efter tre rundor gav jag upp. Och så fortsatte det.

Så det fanns en ultramonumental uppförsbacke för mig att ta mig uppför. Dels mitt möte med helvetet 1975, dels det ofantligt tråkiga med att springa.

Nu är det 2014, jag har avverkat tävlingar på Bornholm, sprungit 20-mannastafetten Tjoget (två gånger!!!), sprungit över 20 tävlingar och gjort alla fel man kan göra. Min specialitet är ju att springa snabbt och rätt förbi de där kontrollskärmarna. Oavsett om de är i lysande orange färg. Svisch så passerade jag i full fart.

I år sprang jag till och med en av dagarna i O-Ringen, alla orienterares Mekka. 20 000 som skulle starta, springa och hitta en massa skärmar utspridda i skogarna och sedan i mål. Tjugotusen löpare på samma ställe - helt sjukt.

Men vilken kick! Att få springa in på upploppet omringad av tusentals åskådare, ivrigt påhejad (jaja, de hejade ju på de snabba, jag vet) gav en speciell känsla. Helt unik. Då insåg jag faktum. Det är kört. Jag är fast.

En mycket starkt bidragande orsak till att jag fastnade för orientering är klubben, vars engagerade medlemmar bjuder på en varm och familjär stämning. Oavsett hur det går. Med glädje och oförställd nyfikenhet frågar de hur det gått, efter varje tävling. Alla delar sina upplevelser på banan med varandra. Och alla barn och ungdomar! Den här ungdomsverksamheten, jag har fått glädjen att se på nära håll, har inget motstycke.

Det är bara att konstatera.

Jag är en orienterare.

Och du borde prova, du med. Ta bara kontakt med Johan Swartz.


Inlagt av: Jan Svensson, 2014-08-12 16:47