OK ORION - Stjärnorna som lyser starkast

10-mila - Herrarna 36:a och Damerna 49:a

Under rubriken hittar du en summering från årets 10-mila strax utanför Borensberg i Kvarn. Det var ett 10-mila med teknisk orientering, snabb terräng och för några mycket löpning ut och in från TC.

Inför helgens tiomila hade UK en tuff uppgift med laguttagningen, både i förväg där det är många som slogs om platserna till lagen, likaså att få ihop de lagändringar som blev nödvändiga. I vårt andra damlag fick därför hjältarna Lena Sandgren-Swartz och Urika Hermansson hoppa in och springa 7,5km respektive 10,5km. Olexandr, hade tyvärr bekymmer med en muskel och valde att stå över sprinten i Linköping på fredagen, och med ett kommande EM om en vecka och även Jukola, men framförallt VM i Schweiz i sommar, togs beslutet att Olexandr fick springa en kortare stäcka, dvs 2:a. Även några andra förkylningar och tidigare sjukdomar gjorde att båda herrlagen fick justeras om under lördagen.

Damerna inledde stabilt på första sträckan med Carlotta och Maja där Carlotta var drygt 3min efter. Tyvärr så missade Maja en stämpel, där det varit mycket folk och oreda vid kontrollerna. Alla tjejerna gjorde godkända tekniska lopp, men där första 1500m och sista kilometern bestod mest av terränglöpning, fram och tillbaka över åkermarkerna. Lag 1 hade som mål att inte vara mer än 30min efter, något som till slut blev 34min, där Julia, Jenny och Nadiya plockade totalt 55 platser mot slutet och fick en mycket fin 49:e plats.

Vi hade i år två unga lag på startlinjen, där Ola Nyberg fick möjligheten att springa första i 1:a laget och Magnus Saager sprang för andra laget. Båda två gjorde mycket fina insatser och gav lagen en bra start. Inte helt oväntat plockade sen Olexandr in drygt 2min på täten och växlade ut Oskar som 3:e endast 5sek efter, en uppgift som inte är helt enkel för en nybliven junior. Men Oskar har utan tvekan blivit en erfarenhet rikare, som han kommer att ha med sig i framtiden. Andralaget fortsatte att gå stabilt hela natten, där Johan Norberg stod för en mycket fin långa natten och tappade endast 10min på täten. Likaså Måns gjorde en fin långa natten för förstalaget. Första laget började sen successivt plocka platser ända in i mål där Alexander Bernaciak fick den tunga uppgiften att springa de sista 18km, där första laget tillslut blev 36:a och andra laget 82:a.

Vi summerar därmed ett 10-mila med godkända resultat, där vi har ett ungt lag i utveckling som redan nu tar med sig värdefulla erfarenheter. Så om några år, var så säkra då kommer många av dessa löpare vara hungriga på ännu bättre placeringar vid de stora stafetterna. Men nu blickar nu framåt mot Jukola i början på juni, som varit årets mål, där det är hård konkurrens om platserna i både dam och herrlagen.


Inlagt av: Daniel Gunnarsson, 2012-05-07 18:54